ILIE GÂRNEAȚĂ

 

 

Avocat. S-a născut la Iași în anul 1898. Voluntar în primul război mondial, urmează școala de ofițeri de rezervă din Botoșani. Studii de drept la Iași.

Președinte al Asociației Studenților Creștini din Iași în 1922, numit de Corneliu Codreanu. Acuzat în lotul Văcăreștenilor pentru complot în procesul din 1924. Colaborator al revistei Pământul strămoșesc începând cu primele numere.

Fondator al Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927. Comandant al Bunei Vestiri, cel mai înalt grad în Legiune. La 11 ianuarie 1931, împreună cu Nelu Ionescu și Stelian Teodorescu editează ziarul Cuvântul Iașului, cu rolul de combatere a propagandei presei evreiești.

Membru al Forului Legionar din 1940.

La 26 septembrie 1940 a întemeiat Ajutorul Legionar, organizație care a funcționat cu amploare crescândă pe tot parcursul guvernării legionare, oferind un sprijin material consistent multor familii sărace din țară. Rețeaua de cantine și restaurante populare create de Ajutorul Legionar a fost o adevărată binecuvântare pentru populația cu venituri modeste.

Deținut în lagărele germane în perioada 1941-1944, împreună cu elita Mișcării Legionare. În august și noiembrie 1954 participă la adunarea fruntașilor legionari din exil, prin care se hotărăște refacerea Mișcării Legionare.

S-a stins din viață la 28 mai 1971 la Erding, Bavaria, în vârstă de 73 de ani.

 

 

 

Pământul Strămoșesc. Editura "Cuget Românesc", Buenos Aires, 1952 (în colaborare cu D. Găzdaru).